Απόσμηση Ελαιολάδου

olive2

Αδιαμφισβήτητη είναι η αξία του ελαιολάδου στην καθημερινή μας διατροφή επιδρώντας θετικά στην υγεία μας είτε ως μέσω διατροφής είτε με τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που διαθέτει τέλειο άρωμα και γεύση. Δυστυχώς, πολύς είναι ο κόσμος που συγχέει την έννοια του χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδου (ραφιναρισμένο ελαιόλαδο) με το παρθένο ελαιόλαδο.

Συγκεκριμένα, το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο είναι πολύ πιο χαμηλής ποιότητας από το παρθένο ελαιόλαδο. Μάλιστα, όλες οι ιατρικές μελέτες που απέδειξαν την τεράστια διατροφική αξία του ελαιολάδου έγιναν με παρθένο ελαιόλαδο (και κυρίως με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) και όχι με ραφιναρισμένο.

Το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο προέρχεται από ελαιόλαδα τα οποία για κάποιο λόγο έγιναν ακατάλληλα για βρώση, είτε λόγω του ότι οι ελιές ήταν χαλασμένες, ή επειδή ήταν φυλαγμένο σε αποθήκες πολύ ζεστές. Σε πολύ γενικές γραμμές, η διαδικασία του ραφιναρίσματος αποτελείται από τρία στάδια: την εξουδετέρωση, τον αποχρωματισμό και την απόσμηση.

Εξουδετέρωση:
Κατά την εξουδετέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων, προστίθεται στο ελαιόλαδο μια σημαντική ποσότητα καυστικού νατρίου το οποίο ανακατεύεται με το ελαιόλαδο.

Αποχρωματισμός:
Ο αποχρωματισμός γίνεται με την προσθήκη στο ελαιόλαδο ουσιών πάνω στις οποίες προσκολλούνται οι χρωστικές ουσίες του ελαιολάδου. Μετά αυτές αφαιρούνται από το ελαιόλαδο και μένει έτσι το ελαιόλαδο αποχρωματισμένο.

Απόσμηση:
Με την απόσμηση επιδιώκεται η αφαίρεση των πτητικών ουσιών του ελαιολάδου που δεν είναι ευχάριστες. Σε γενικές γραμμές, το ελαιόλαδο ζεσταίνεται πολύ γρήγορα στους 180 οC στην απουσία οξυγόνου, έτσι ώστε οι κακές μυρωδιές να εξατμιστούν.

Με το τέλος αυτών των τριών σταδίων, μένει το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, χαμηλής βέβαια οξύτητας, αλλά αφού του έχει αφαιρεθεί και το χρώμα του, τα γευστολογικά του χαρακτηριστικά του και φυσικά έχει μειωθεί στο ελάχιστο η διατροφική του αξία.

Αλκυλεστέρες καθορίζουν την ποιότητα του λαδιού και είναι ένδειξη απόσμησης.

Οι αλκυλεστέρες είναι ένας σημαντικός δείκτης της ποιότητας του λαδιού, που σχετίζεται άμεσα και με την απόσμηση. Ένα λάδι του οποίου οι αλκυλεστέρες είναι πάνω από 20-40mgr/lit (τόσο συνήθως είναι ένα καλό ελληνικό ελαιόλαδο) είναι ένδειξη χαμηλής ποιότητας, αλλά και ένδειξη πιθανής απόσμησης του ελαιολάδου.

Ένα λάδι με απόσμηση όμως που είναι μείγμα με ποσότητα ποιοτικού ελαιολάδου, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και αποτελεί νοθεία.

Απάτες με αποσμημένο ελαιόλαδο

Κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, όπου έχουν λάδι με πολύ μεγάλο δείκτη αλκυλεστέρων (πάνω από 150mgr/lit), το αναμιγνύουν με ελληνικό ελαιόλαδο (το όριο της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι 75mgr/lit) και το πουλούν πλέον ως έξτρα παρθένο, είτε ελληνικό, είτε πχ Ιταλικό. Πολλά από αυτά τα λάδια τα κάνουμε κι εδώ εισαγωγή και τα αγοράζουμε από τα ράφια.

Τέτοιο λάδι πωλείται στα ράφια και το καταναλώνετε με ετικέτα Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο. Αν αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν, να πούμε ότι δυστυχώς επιτρέπεται να πωλείται ως τέτοιο (ραφιναρισμένο) και να το ονομάζουν έξτρα παρθένο επειδή εξακολουθεί να έχει χαμηλή οξύτητα κι αυτό γιατί αναμιγνύεται με μικρή ποσότητα πραγματικά έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Ωστόσο, δεν έχει καμία διατροφική αξία, γεύση, χρώμα, οσμή παρόλο που πιστεύουμε ότι αγοράζουμε το καλύτερο λάδι.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>