Ηπατίτιδα Α: Κοινή έκθεση EFSA και ECDC για την εκτίμηση της ταχείας εξάπλωσης της.

20120406-111104

Το πρώτο έκθεση της έκανε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ώστε να εντοπιστεί η προέλευση της πρόσφατης εκδήλωσης του ιού της ηπατίτιδας Α  σε ανθρώπους στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία. Μέχρι τώρα έχουν μολυνθεί 15 άνθρωποι που είχαν ταξιδέψει στις αυτόνομες επαρχίες του Trento και του Bolzano, στην Ιταλία. Προκαταρκτικές έρευνες έχουν προσδιορίσει τα παγωμένα μούρα ως τη πιο πιθανή πηγή της μόλυνσης.

Η ηπατίτιδα Α είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή νερού ή με άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες χώρες, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση ώστε σύντομα να βρίσκεται σε θέση να καθησυχάσει το ευρωπαϊκό κοινό με τακτικές ενημερώσεις μέσω νέων διαθέσιμων πληροφοριών.

Μέχρι τότε, οφείλεται να υπενθυμίζεται στους ταξιδιώτες σε περιοχές αναφοράς HAV η διαθεσιμότητα του εμβολιασμού για την πρόληψη του κίνδυνου μετάδοσης HAV κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Ταυτόχρονα υπό έρευνα βρίσκονται τέσσερις σκανδιναβικές χώρες καθώς και ταξιδιώτες με επιστροφή από την Αίγυπτο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία απόδειξη συνδέσμου μεταξύ κρουσμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη επίσημη σελίδα της EFSA:

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130529a.htm?utm_source=alerts&utm_medium=email&utm_content=all&utm_campaign=aih

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>